fbpx

Bagaimana GABA membantu dengan Autisme?

Gangguan spektrum autisme (ASD) adalah kumpulan gangguan neurodevelopmental, dengan kelaziman populasi kira-kira 0.5-1.5%. ASD adalah lebih biasa pada lelaki berbanding wanita, dengan nisbah gender kira-kira 4: 1. Autisme terdiri daripada kumpulan heterogen gangguan neuro-perkembangan yang dikenali sebagai gangguan spektrum autisme (ASD) yang dicirikan oleh defisit dalam komunikasi lisan dan bukan lisan, interaksi sosial, minat terhad, dan kelakuan stereotaip.

Glutamat dan GABA adalah penggalak utama dan perencatan neurotransmiter dalam otak manusia. Terdapat ketidakseimbangan antara pengujaan dan penghambatan dalam litar tempatan yang terlibat dalam proses sensori, mnemonik, sosial dan emosi di ASD. ASD berkongsi simptom yang bertindih, menunjukkan defisit umum dalam beberapa laluan neuro-pembangunan. Terdapat dua fakta kegagalan GABA (Pengurangan GABA & perubahan litar GABAergik). Selain itu, isyarat glutamatergia yang luar biasa dapat menyumbang kepada epilepsi dalam populasi autistik.

Kajian dari model haiwan ASD menunjukkan bahawa disfungsi dalam isyarat GABAergic dalam neuron tertentu menyebabkan kebanyakan gejala klinikal yang terdapat pada pesakit autistik. Kajian menunjukkan bahawa kepekatan GABA di lobus depan dan korteks pendengaran orang-orang dengan ASD dan adik-beradik tidak terpengaruh orang dengan ASD adalah lebih rendah berbanding dengan penduduk biasa.

Orang yang kekurangan GABA terdedah kepada isu-isu neurologi yang sangat mudah dikesan: sawan, kegelisahan, kerengsaan, dan kebimbangan. Kesemua isu ini adalah biasa di kalangan pesakit ASD. Gejala-gejala agitasi, kebimbangan, dan kecederaan diri dalam individu tanpa ASD sering dirawat dengan ubat-ubatan anxiolytic seperti benzodiazepin, yang meningkatkan kepekatan GABA dalam celah sinaptik neuron. Perencatan seterusnya neurotransmission secara transiently menenangkan pesakit. Ini bermakna bahawa suplemen dengan GABA dapat memberikan kesan yang sama, berpotensi menangani gejala pengujaan yang sama di ASD tanpa risiko yang terdapat pada benzodiazepin.

Kesimpulannya, GABA boleh dipertimbangkan untuk menangani pelbagai gejala gangguan spektrum autisme. Oleh kerana GABA boleh membantu dengan keadaan ASD tetapi ia tidak boleh menjadi rawatan utama untuk autisme kerana sesetengah pesakit dengan autisme mungkin mengalami kecacatan neuron yang menghalang mereka daripada menggunakan GABA tambahan.


Rujukan:

Cellot, G. & Cherubini, E., 2014. GABAergic signaling as therapeutic target for autism spectrum disorders. Child and Neurodevelopmental Psychiatry, 2(July), pp.1–11.

Harada, M., Taki, M.M. & Naa, M.Á., 2011. Non-Invasive Evaluation of the GABAergic / Glutamatergic System in Autistic Patients Observed by MEGA-Editing Proton MR Spectroscopy Using a Clinical 3 Tesla Instrument. J Autism Dev Disord, 41, pp.447–454.

Limon, A., Reyes-Ruiz, J.M. & Miledi, R., 2011. GABA and Glutamate Receptors of the Autistic Brain, Intech.

Purkayastha, P. et al., 2015. A review on GABA / glutamate pathway for therapeutic intervention of ASD and ADHD. Current Medicinal Chemistry, 22, pp.1850–1859.

Rojas, D.C. et al., 2014. NeuroImage Decreased left perisylvian GABA concentration in children with autism and unaffected siblings. NeuroImage, 86, pp.28–34.