fbpx

Bagaimana GABA membantu dengan ADHD?

Perhatian-kekurangan / hiper-activity disorder (ADHD) lebih kerap didiagnosis sebagai gangguan neuropsychiatrik dan neurodevelopmental pada kanak-kanak dengan prevalensi ketinggian 3-5% di peringkat sejagat. Tiga simptom utama adalah tidak masuk akal, hiperaktif danimpulsif. Gangguan neurodevelopmental ini dikesan dan didiagnosis lebih kerap di kalangan lelaki berbanding perempuan.

Kanak-kanak dengan ADHD kelihatan mempunyai lebih daripada dua kali tahap glutamat, yang merupakan neurotransmitter excitatory. Bersama hypersecretion neurotransmitter excitatory – glutamat, terdapat juga beberapa pemerhatian tahap rendah gamma-aminobutyric acid (GABA), yang bertindak sebagai molekul menghambat utama untuk menghalang sel neuron yang dirangsang.

Kepekatan GABA dikurangkan pada kanak-kanak ADHD berbanding dengan biasanya membentuk kumpulan dengan fungsi normal. Satu kajian telah dilakukan di Pusat Perubatan Hospital Kanak-kanak Cincinnati dan Institut Kennedy Krieger yang membuktikan terdapat kepekatan GABA yang jauh lebih rendah dalam korteks serebrum kanak-kanak ADHD. Ia juga telah mencadangkan bahawa sistem GABAergik sangat terdedah kepada kerosakan semasa perkembangan yang tidak normal kerana neuron GABAergik timbul dari kawasan yang berbeza dari tiub neural daripada neuron glutamatergik, yang mana ia mesti digabungkan kemudian.

Kajian spektroskopi magnetik magnetik (MRS) yang menyiasat GABA dan glutamat di ADHD menunjukkan tahap GABA prefrontal menurun pada kanak-kanak, sedangkan dalam kajian lain peningkatan tahap glutamatergik didapati di kawasan otak prefrontal yang setanding.

Sebaliknya, salah satu kajian mendapati pengurangan intercortical short (SICI) dalam kanak-kanak sekolah zaman kanak-kanak dengan ADHD menggunakan rangsangan magnet transkranial. SICI diketahui dimodulasi oleh agonis GABA-A dan dianggap dimediasi oleh GABA-A interneurons kortikal. Pengurangan SICI dikaitkan dengan kemerosotan gejala ADHD dan kemahiran motor.


Rujukan:

Edden, R.A.E. et al., 2014. Reduced GABA Concentration in Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Arch Gen Psychiatry, 69(7), pp.750–753.

Isaacs, K.M., Augusta, M. & Macneil, L.K., 2011. Motor cortex inhibition A marker of ADHD behavior and motor development in children. Neurology, pp.615–621.

Naaijen, J. et al., 2017. Glutamatergic and GABAergic gene sets in attention-de fi cit / hyperactivity disorder : association to overlapping traits in ADHD and autism. Translational Psychiatry, 7(1), pp.e999-7.

Purkayastha, P. et al., 2015. A review on GABA / glutamate pathway for therapeutic intervention of ASD and ADHD. Current Medicinal Chemistry, 22, pp.1850–1859.