fbpx

Apakah Alahan Makanan?

Alahan makanan adalah apabila sistem imun badan bertindak balas dengan luar biasa kepada makanan tertentu. Walaupun tindak balas alahan sering ringan, mereka boleh menjadi sangat serius!

Reaksi alahan adalah perkara biasa. Tindak balas imun yang menyebabkan tindak balas alahan adalah serupa dengan tindak balas yang menyebabkan demam hay. Kebanyakan tindak balas berlaku selepas hubungan dengan alergen.

Gejala Alahan Makanan:

Kebanyakan gejala berkaitan makanan berlaku dalam beberapa minit. Gejala alahan makanan boleh menjejaskan kawasan yang berlainan pada masa yang sama. Beberapa gejala biasa termasuk:

Reaksi alahan boleh ringan, namun ada yang boleh mengancam nyawa. Bentuk reaksi alergi yang paling parah dikenali sebagai anafilaksis, gejala termasuk, kesukaran bernafas, peningkatan kadar denyutan jantung, runtuh atau kehilangan kesedaran.

Apa yang menyebabkan Alahan Makanan?

Alahani berlaku apabila pertahanan semulajadi badan anda bereaksi terhadap pendedahan kepada bahan tertentu, merawatnya sebagai penceroboh dan menghantar bahan kimia untuk mempertahankannya.

Walaupun alahan cenderung untuk dijalankan dalam keluarga, adalah mustahil untuk meramalkan sama ada kanak-kanak akan mewarisi alahan makanan ibu bapa atau sama ada adik-beradik akan mempunyai keadaan yang sama. Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa adik-beradik anak muda yang mempunyai alahan kacang juga akan alah kepada kacang.

Walaupun sebarang makanan boleh mencetuskan tindak balas alergi, lapan jenis makanan menyumbang kira-kira 90 peratus daripada semua reaksi:

Di beberapa negara, benih tertentu seperti benih wijen juga mencetuskan alahan makanan yang lazim dan dianggap alergen utama.

Pengurusan & Rawatan

Malangnya, sekarang tiada ubat untuk alahan makanan, namun terdapat banyak kes kanak-kanak yang mampu mengatasi alahan makanan mereka, terutamanya susu dan telur.

Cara utama untuk menguruskan alergi makanan adalah untuk mengelakkan daripada memakan makanan yang menyebabkan masalah anda. Berhati-hati memeriksa label bahan produk makanan, dan ketahui sama ada apa yang anda perlu dielakkan dikenali dengan nama lain.

Rujukan:

National Health Service. 2016. Living with Food Allergies. NHS,. https://www.nhs.uk/conditions/food-allergy/living-with/ [18 February 2019].

Valenta, R., Hochwallner, H., Linhart, B. & Pahr, S. 2015. Food Allergies : The Basics. Gastroenterology, 148(6), 1120–1131. condition induced by mental tasks. Amino Acids, 43, pp.1331–1337.