fbpx

Adakah bayi anda mempunyai alahan susu lembu?

Selepas alahan telur, alahan susu lembu adalah alahan makanan kedua yang paling biasa di kalangan anak muda Asia. Ia memberi kesan kepada kira-kira 2.5 peratus daripada mereka yang berusia di bawah 3 tahun dan kemungkinan besar akan berkembang pada tahun pertama kehidupan.

90% kanak-kanak yang alah kepada susu lembu mungkin mempunyai susu kambing dan alahan protein susu kambing juga. Formula soya tidak dicadangkan untuk kanak-kanak dengan alahan protein susu lembu (CMPA) kerana risiko besarnya alahan terhadap soya, sedangkan susu soya biasanya diterima di kalangan kanak-kanak yang lebih tua dengan CMPA.

CMPA adalah alahan makanan di mana sistem imun anak anda mengesan protein susu lembu (iaitu whey dan kasein) sebagai sesuatu yang harus dilawan oleh tubuh, memicu reaksi alahan. Ramai kanak-kanak tidak mengatasi CMPA dan keadaan berterusan sehingga remaja.

Tanda-tanda Alahan Susu Lembu:

Alahan susu mungkin hadir sejak lahir, atau ia mungkin berkembang selepas beberapa bulan. Jelas sekali, bayi tidak dapat memberitahu anda apabila sesuatu yang terasa salah. Carilah tanda-tanda beberapa minit untuk beberapa jam selepas makan.

Hives, Eczema & Gatal

Selsema / Bersin & Memanjangkan Batuk

Cirit-birit

Muntah

Mata Berair, Merah atau Gatal

Colic

Jangan cuba untuk mendiagnosis alahan makanan sendiri, tidak kira betapa jelasnya anda fikir ia mungkin. Rujuk doktor anda jika anda mempunyai sebarang masalah perubatan atau untuk diagnosis yang betul.

Bagaimanakah anda membantu menguruskan alahan susu lembu anak anda?

Sekiranya anak anda telah didiagnosis dengan alahan susu, susu lembu dan makanan tenusu lain harus dielakkan daripada diet. Kebanyakan orang yang alah kepada susu lembu akan alah kepada susu haiwan lain (kambing, domba atau kuda / kuda) dan makanan yang dibuat dari susu ini. Untuk mengecualikan susu lembu dan makanan tenusu lain, penting untuk membaca semua label bahan dan tidak termasuk sebarang makanan yang mengandungi susu ini, melainkan jika disarankan oleh doktor anda.

Untuk mengelakkan produk susu dan susu, baca label makanan dan elakkan makanan yang mengandungi produk susu atau susu seperti:

Menghapuskan produk susu dan susu dari bayi atau makanan anak muda hanya di bawah pengawasan perubatan yang ketat. Doktor anda perlu memberi nasihat mengenai sumber pengganti kalsium dan protein, yang merupakan nutrien yang sangat penting untuk kanak-kanak. Formula penggantian untuk bayi juga perlu diselia dengan teliti. Sebagai contoh, sesetengah kanak-kanak dengan alergi susu lembu tidak dapat mentolerasi produk susu soya.

Bolehkah ia menjadi INTOLERANSI LAKTOSA?

Intoleransi laktosa adalah satu lagi tindak balas kepada susu, apabila badan tidak dapat mencerna laktosa, sejenis gula semulajadi yang terdapat dalam susu. Walau bagaimanapun, ini bukan alahan.

Intoleransi laktosa boleh menjadi sementara – sebagai contoh, ia boleh berlaku selama beberapa hari atau minggu selepas bug perut.

Tanda-tanda intoleransi laktosa termasuk:

Kejang perut / Kembung

Muntah

Cirit-birit

Rawatan untuk intoleransi laktosa

Rawatan bergantung pada tahap ketidak toleransi anak anda. Sesetengah kanak-kanak dengan intoleransi laktosa mungkin boleh mempunyai sejumlah kecil produk tenusu tanpa gejala.

Anak anda boleh dirujuk kepada pengawai dietetik untuk nasihat pakar.

Apakah Formula Berasaskan Tumbuh-Tumbuhan?

Formula berasaskan tumbuh-tumbuhan adalah susu tanpa laktosa dan lembu. Ia selamat dan berkhasiat sama dengan formula susu lembu. Kajian menunjukkan bahawa formula berasaskan bijirin yang lain seperti beras adalah pilihan yang sesuai dan sihat untuk kanak-kanak dengan alahan susu lembu. Formula berasaskan bijirin boleh menjadi alternatif untuk kanak-kanak yang alahan terhadap susu lembu atau soya.

MIWAKO A+

Formula Berasaskan Tumbuhan - Tumbuhan (Nutrisi Lengkap)

(1 - 6 tahun)

Nutrisi Lengkap

Diperkayakan dengan nutrien dan vitamin penting yang menyokong pertumbuhan & pembelajaran optimum anak anda

Alahan Mesra

Tidak mengandungi alergen utama seperti laktosa, susu tenusu, kacang soya, kacang, telur dan gluten.

Zero Gula

Tidak ditambah dengan sebarang gula atau pemanis tiruan.

Perkembangan Otak

Bahan-bahan berfungsi seperti GABA dari beras perang yang bercambah, Omega 3 & Choline:Sokongan emosi & pembangunan kognitif.

Kesihatan Usus

Prebiotik (FOS & Inulin): Prebiotik mempromosikan pertumbuhan bakteria baik untuk membantu mengekalkan sistem pencernaan yang sihat.

Kesihatan Tulang

Kalsium:Membantu menyokong perkembangan tulang dan gigi yang kuat. Vitamin D:Membantu penyerapan kalsium dan meningkatkan kekuatan tulang.

Rujukan:

Lee, A. J., Thalayasingam, M., & Lee, B. W. (2013). Food allergy in Asia: how does it compare? Asia Pacific Allergy, 3(1), 3. doi: 10.5415/apallergy.2013.3.1.3
Host, A., & Halken, S. (2014). Cow’s Milk Allergy: Where have we Come from and where are we Going? Endocrine‚ Metabolic & Immune Disorders-Drug Targets, 14(1), 2–8. doi: 10.2174/1871530314666140121142900
Tzifi, F., Grammeniatis, V., & Papadopoulos, M. (2014). Soy- and Rice-Based Formula and Infant Allergic to Cows Milk. Endocrine‚ Metabolic & Immune Disorders-Drug Targets, 14(1), 38–46. doi: 10.2174/1871530314666140121144604