fbpx

5 Mesej Berguna Memberitahu Anda Tidak Harus Mengabaikan Emosi Anak Anda!

Emotion Management
Emotion Management

Emosi Kanak-kanak selalu menjadi topik untuk ibu bapa. Apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa apabila bayi menangis, sukar untuk selesa, tidak gembira, dan tidak berinteraksi dengan orang lain? Ramai ibu dan bapa berpendapat bahawa ini hanya sementara dan keadaan secara semula jadi akan menjadi lebih baik pada masa akan datang, tetapi adakah ini benar?

Tidak termasuk faktor kualitatif atau penyakit yang ada, persekitaran dan gaya keibubapaan adalah kunci untuk mempengaruhi perkembangan emosi bayi! Sejak lahir, seiring bertambahnya usia, perkembangan emosiakan menjadi semakin rumit. Oleh itu, hanya dengan memahami apa yang ingin diungkapkan oleh bayi, berusaha mencari alasannya dan menyelesaikannya, itulah cara kita dapat mengurangkan kesan emosi negatif pada minda anak kecil itu.

Kids Emotion

1. Apakah Emosi Kanak-kanak?

Perkembangan emosi bermula sejak lahir. Emosi kanak-kanak adalah perasaan psikologi subjektifyang dihasilkan oleh seseorang individu ketika menghadapi rangsangan persekitaran. Emosi adalah perasaan psikologi. Seiring bertambahnya usia, perkembangan emosi mereka akan menjadi semakin rumit.

Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang masih dalam tahap bayi tidak dapat menyatakan keperluan mereka melalui kata-kata, dan ekspresi emosi yang paling langsung sering kali menangis dengan kuat. Ibu bapa yang prihatin dapat memerhatikan tangisan bayi dan memahami bunyi tangisan bayi yang berlainan ketika dia lapar, buang air besar, meminta pelukan, atau merasa tidak sihat. Bukan hanya itu, tetapi dari perubahan nada suara bayi, ekspresi wajah,pergerakan badan, dan lain-lain, anda dapat melihat ekspresi emosi maklumat bukan lisan ini. Selain memahami keperluan bayi melalui maklumat ini, ibu dan ayah juga dapat membantu bayi memahami keperluan dan perasaannya sendiri.

Toddler Emotion

2. Perkembangan emosi kanak-kanak

Dari usia 0 hingga 6 bulan, bayi akan mengalami perubahan emosikerana sama ada keperluan fisiologi mereka seperti diet dan tidur dipenuhi. Apabila keperluan fisiologi dipenuhi, akan ada emosi yang menyenangkan. Sebaliknya, ketika keperluan tidak dapat dipenuhi, emosi negatif seperti kemarahan atau kekecewaan akan terjadi. Ketika bayi berusia 6 hingga 12 bulan, ketika fungsi visualnya semakin matang, dia akan mula membezakan sama ada wajah pengasuh utama berbeza dari yang lain, atau sama ada persekitaran yang dia kenal, dan kemudian mengembangkan tindak balas pengiktirafan. Rasa cemas, gementar, atau takut.

Setelah bayi berusia 1 tahun, emosinya mula menambahkan “kesedaran diri”, bukan hanya sama ada keperluan fisiologi dipenuhi atau tidak. Pada tahap ini, dia secara beransur-ansur akan menunjukkan respons preferensi yang jelas. Terutama ketika mereka berusia 2 hingga 3 tahun, ibu bapa mungkin mendapati bahawa emosi anak-anak mereka berubah-ubah, dan mereka terdedah kepada reaksi emosi yang kuat. Pada peringkat ini, kemampuan deria, bahasa, fizikal, kognitif dan lain-lain kanak-kanak berkembang dengan pesat, dan secara semula jadi mereka ingin mencapai pelbagai perkara dengan sendirinya. Mungkin ibu dan ayah bimbang anak-anak mereka mungkin cedera, dan mereka tidak tahu kapan harus melepaskannya dan membiarkan mereka mencuba ini adalah proses pertumbuhan yang normal. Ibu bapa harus membiarkan anak-anak mereka mencuba sambil memastikan keselamatan anak-anak mereka.

“Kecergasan” antara anak-anak dan ibu bapa juga merupakan petunjuk penting dalam proses perkembangan emosi. Sekiranya seorang anak yang mudah gugup bertemu dengan seorang ibu yang dapat bertoleransi dan mempunyai kesabaran untuk menemaninya dalam semua perkara, anak itu secara beransur-ansur akan mengembangkan peraturan emosi yang sesuai. Namun, jika keperibadian ibu lebih cemas dan memerlukan anak dapat melakukan satu tindakan pada satu masa, dia mungkin terganggu dengan tingkah laku anak yang tidak bekerjasama dan mengabaikan keadaan psikologi mereka sekarang.

Separation worries

3. Kebimbangan Pemisahan

Apabila bayi tidak melihat pengasuh atau terpisah dari pengasuh, tangisan atau perasaan tidak selesa berlaku, yang disebut “kegelisahan perpisahan”. Secara amnya, bayi berusia sekitar 6 bulan akan mula mendapat respons yang menyedari, dan kemudian mereka akan mengalami kegelisahan kerana berpisah dengan pengasuh.

Keamatan kegelisahan pemisahan mungkin berkaitan dengan perangai semula jadi anak dan kualiti interaksi ibu bapa-anak. Dorongan hangat ibu bapa membolehkan anak-anak merasakan rasa aman dan ikatan, sehingga mereka dapat menerima perpisahan sementara dan mengenali perubahan perasaan dan reaksi mereka, sehingga mereka dapat menghadapi hal-hal baru secara mandiri.

Listen to your kid

4. Dengarkan dan Fahami Mereka

Tidak setiap kanak-kanak tahu betul bagaimana untuk mengekspresikan emosi mereka pada masa ini, jadi ini sangat penting sebagai ibu bapa untuk mendengar dan berusaha memahami perasaan dan emosi mereka. Apabila kanak-kanak merasa mereka didengarkan dan difahami oleh pengasuh mereka, itu akan mendorong mereka untuk lebih banyak berinteraksi dengan orang dan lebih kerap untuk menyatakan perasaan dan emosi mereka. Tidak syak lagi bahawa komunikasi adalah salah satu masalah penting untuk memiliki keluarga bahagia.

Sekiranya mereka diabaikan untuk waktu tertentu, itu akan membawa mereka ke status “Diri tertutup”. Mereka akan enggan berinteraksi dengan orang lain, enggan menunjukkan emosi sebenar mereka dan kurang berkomunikasi.

Angry kid

5. Ledakan Emosi

Terdapat 2 akibat ketika anak-anak merasa mereka diabaikan dan tidak mendapat perhatian daripada orang lain. Pertama, mereka mungkin tertutup sendiri yang telah kita sebutkan di atas, dan yang lain ialah mereka mungkin menjadi “putus asa sendiri”. Sekiranya anak-anak anda biasanya sangat lemah lembut dan meriah, tetapi dia tiba-tiba menjadi sangat agresifdan mudah marah atau jelas ada sikap yang berubah-ubah. Ibu bapa harus memerhatikan dan menganalisis sebab-sebab emosi anak-anak. Salah satu sebab utama kanak-kanak bertindak berbeza adalah kerana mereka mencari perhatian, hidup di bawah tekanan ini untuk waktu yang lama akan menyebabkan keperibadian keperibadian mereka.

Kesimpulannya

Keperluan untuk empati terhadap prestasi emosi manusia adalah proses semula jadi dan penting dalam perkembangan emosi. Ketika bayi tertekan, mudah bagi orang dewasa untuk menggunakan pemikiran subjektifdan norma etika mereka sendiri untuk menahan kanak-kanak itu, memberitahunya bahawa ini salah dan itu tidak baik. Walau bagaimanapun, bayi itu mungkin tidak dapat mengenali emosinya sendiri. Apabila dia menerima larangan atau penolakan orang dewasa untuk melakukan kesalahan, dia mungkin berfikir bahawa emosi ini salah dan tidak disukai, dan emosi depresi yang panjang menghasilkan tekanan.

Apabila bayi menunjukkan bahawa dia tidak menyukainya, orang tua boleh berada di sebelahnya, seolah-olah itu adalah monolog dalamannya, dan mengutarakan pemikirannya. Contohnya, tidakkah anda suka ini? Mungkin bayi masih tidak faham, tetapi mereka dapat memahami melalui ekspresi, nada dan sikap ibu dan ayah. Ibu kini cuba memahami saya! Apabila bayi dapat merasakan bahawa dia difahami, ia akan membantu kelancaran perkembangan emosi.

Apakah Formula Berasaskan Tumbuh-Tumbuhan?

Formula berasaskan tumbuh-tumbuhan adalah susu tanpa laktosa dan lembu. Ia selamat dan berkhasiat sama dengan formula susu lembu. Kajian menunjukkan bahawa formula berasaskan bijirin yang lain seperti beras adalah pilihan yang sesuai dan sihat untuk kanak-kanak dengan alahan susu lembu. Formula berasaskan bijirin boleh menjadi alternatif untuk kanak-kanak yang alahan terhadap susu lembu atau soya.

MIWAKO A+

Formula Berasaskan Tumbuhan - Tumbuhan (Nutrisi Lengkap)

(1 - 6 tahun)

Nutrisi Lengkap

Diperkayakan dengan nutrien dan vitamin penting yang menyokong pertumbuhan & pembelajaran optimum anak anda

Alahan Mesra

Tidak mengandungi alergen utama seperti laktosa, susu tenusu, kacang soya, kacang, telur dan gluten.

Zero Gula

Tidak ditambah dengan sebarang gula atau pemanis tiruan.

Perkembangan Otak

Bahan-bahan berfungsi seperti GABA dari beras perang yang bercambah, Omega 3 & Choline:Sokongan emosi & pembangunan kognitif.

Kesihatan Usus

Prebiotik (FOS & Inulin): Prebiotik mempromosikan pertumbuhan bakteria baik untuk membantu mengekalkan sistem pencernaan yang sihat.

Kesihatan Tulang

Kalsium:Membantu menyokong perkembangan tulang dan gigi yang kuat. Vitamin D:Membantu penyerapan kalsium dan meningkatkan kekuatan tulang.