fbpx

4 Perkara Yang Perlu Diingat Jika Anak Anda Memiliki Alahan Makanan

Ia tidak mudah untuk hidup dengan seseorang yang mempunyai alahan makanan, dan ia adalah benar terutamanya ketika datang kepada anak-anak. Jadi, berikut adalah beberapa perkara yang mungkin membantu anda.

Membaca Label

Adalah sangat penting untuk memeriksa label yang berada pada apa-apa makanan yang telah dibungkus atau minuman anak anda jika ia mengandungi bahan-bahan yang mereka alah kepada.

8 makanan alergen yang biasa: Telur, Susu, Kacang, Kacang Pokok, Ikan, Kerang, Gandum & Soya

Biarkan kakitangan tahu

Apabila makan di luar, pastikan kakitangan mengetahui apa-apa alahan. Anda boleh meminta jaminan bahawa makanan alahan tertentu tidak akan berada di mana-mana hidangan yang dihidangkan.

Biarkan sekolah tahu

Sekiranya anak anda mengalami alergi makanan yang teruk, memberitahu sekolah mengenai alahan adalah sangat penting sekiranya pendedahan tidak sengaja.

Mendidik anak anda

Sebaik sahaja anak anda cukup matang untuk memahami alergi makanan mereka, sangat penting untuk mendidik mereka tentang makanan apa yang harus dielakkan dan apa yang harus dilakukan jika ada tindak balas alahan yang tidak dijangka.

Rujukan:

National Health Service. 2016. Living with Food Allergies. NHS,. https://www.nhs.uk/conditions/food-allergy/living-with/ [18 February 2019].

Valenta, R., Hochwallner, H., Linhart, B. & Pahr, S. 2015. Food Allergies : The Basics. Gastroenterology, 148(6), 1120–1131. condition induced by mental tasks. Amino Acids, 43, pp.1331–1337.