fbpx

4 Jenis Gaya Keibubapaan yang Mempengaruhi Masa Depan Anak Anda

Pendidikan anak-anak selalu menjadi pengajaran besar bagi setiap ibu bapa. Ia adalah kerana setiap anak-anak adalah unik dan bertindak balas berbeza dengan kaedah yang berbeza. Oleh itu, kaedah keibubapaan menjadi topik yang besar untuk dibincangkan. Terdapat empat jenis kaedah dan hasilnya dibincangkan:

1. Keibubapaan berwibawa

Ibu bapa yang berwibawa sering menggunakan dua jenis strategi disiplin: peraturan dan akibat serta sistem ganjaran.

Dengan menjaga keseimbangan antara kedua-dua, membantu anak anda mengetahui perkara yang betul untuk dilakukan dan apa yang tidak. Ibu bapa cenderung untuk menghabiskan masa untuk menghentikan masalah sebelum mencetuskan.

Mengapakah keibubapaan berwibawa adalah cara terbaik?

Contoh:

Keputusan:

Kanak-kanak yang mempunyai ibu bapa yang berwibawa boleh membuat keputusan sendiri.

Mereka tahu batasan dan mengetahui akibat dari beberapa tingkah laku.

2. Keibupapaan Autoritarian

ibu bapa autoritarian sering mempunyai permintaan yang tinggi tetapi tidak bertindak balas dengan cepat cukup untuk keperluan kanak-kanak. Selain itu, mereka menuntut kanak-kanak itu mengikut sempadan dan peraturan yang kukuh mereka.

Contoh:

Keputusan:

Kanak-kanak akhirnya akan mencampuradukkan kejayaan dan ketaatan dengan cinta kerana mereka harus terlebih dahulu mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh ibu bapa mereka.

Perasaan anak sering tidak dipertimbangkan dan ini dapat menyebabkan harga diri rendah kerana pandangan mereka tidak dihormati.

Mereka tidak dapat mengawal diri kerana mereka tidak mempunyai pilihan di rumah.

3. Keibubapaan Permisif

Ibu bapa yang berminat cenderung bertentangan dengan ibu bapa yang berwibawa dengan tuntutan yang rendah tetapi memberi respons dengan cepat kepada keperluan anak-anak mereka. Mereka sangat lemah dengan peraturan mereka dan tidak melakukan hukuman.

Contoh:

Keputusan:

Kanak-kanak yang mempunyai ibu bapa yang berminat cenderung membuat keputusan yang lebih buruk. Ibu bapa lembut dan merawat anak mereka sebagai kawan.

Ibu bapa lebih tertumpu pada kebebasan anak mereka daripada tanggungjawab yang sepatutnya.

4. Keibubapaan yang tidak terbabit

Ibu bapa yang tidak terbabit cenderung untuk menunjukkan kurang kehangatan dan memberi respons perlahan kepada keperluan anak mereka. Mereka mempunyai sedikit tuntutan dan peraturan terhadap kanak-kanak walaupun melupakan mereka kadang-kadang.

Contoh:

Keputusan:

Mereka tidak mendapat perhatian yang cukup dari ibu bapa mereka dan merasa terabaikan.

Kanak-kanak mesti belajar bagaimana untuk menyediakan diri mereka sendiri dan membuat keputusan sendiri tanpa bimbingan daripada ibu bapa.

Apakah jenis ibu bapa anda dan apa yang anda mahu lihat dalam anak anda dalam 5 atau 10 tahun akan datang? Pertimbangkan manfaat dan akibat dari gaya keibubapaan yang berbeza dan cuba mencari cara terbaik untuk mengajar kerana setiap kanak-kanak berbeza.